Ervaringen

Hoe is het om met Heidi te werken?

 

Ik kom nu makkelijker bij mijn creativiteit, zonder dat het me extra tijd kost

Als vertaler wil ik het liefst de gedachte van een tekst vertalen, niet enkel de woorden. Om mijn opdrachtgever écht contact te laten maken met zijn doelgroep. En juist dat lukte me de afgelopen tijd niet goed meer. Ik kon me niet goed focussen, was hapsnap bezig. Echt waardeloos. Mijn man moest het flink verduren als ik een rotdag had gehad.

Toen zag ik een filmpje van Heidi op LinkedIn voorbijkomen. Over waarom 'thuiskomen' zo lastig is als je thuiswerkt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gezin. Dat filmpje raakte me enorm. Toch twijfelde ik nog aan meedoen met Focus First. Was dit niet weer zo'n ervaringsdeskundige die denkt dat ze het ei van Columbus heeft gevonden en mij nu gaat vertellen hoe het moet? Toen kwam de eerste les en wist ik: 'Woh, niks twijfel. Dit is gewoon goed!'

Dankzij Focus First glij ik nu vlot en diep een tekst in. En voel ik haarfijn aan wat mijn klant met de tekst wil bereiken. Aan het eind van een vertaalsessie heb ik niet zomaar een goede vertaling gemaakt. Het is meer dan dat: er staat een verhaal.

Zo heb ik voor een organisatie onlangs een hele serie ICT oplossingen rondom corona en thuiswerken vertaald. Bedoeld om hun thuiswerkers online efficiënt te faciliteren en tegelijkertijd de toegenomen werkdruk op de ICT afdeling te verlagen. Het zijn mooie verhalen geworden. Ik kreeg er heel veel complimenten voor van de klant.

In mijn verhaal-vertalingen zit mijn toegevoegde waarde. Focus First heeft ervoor gezorgd dat ik nu makkelijker bij mijn creativiteit kom en zulke verhaal-vertalingen kan maken. Zonder dat het me extra tijd kost.

Ook heb ik dankzij de clinic eindelijk mijn specialisatie als vertaler gevonden: facility management. Een heel logische specialisatie die perfect bij me past, maar die ik eerder gewoon niet zag. Als voormalig facility manager was ik altijd op zoek naar hoe dingen beter konden voor de mensen voor wie ik werkte. Zodat zij op hun beurt in hun eigen werk dingen beter konden maken voor hun klanten. In mijn werk als vertaler kan ik met mijn verhaal-vertalingen datzelfde effect bereiken voor mijn opdrachtgevers. Heidi zei me: 'je hebt je betekenis gevonden'. Ik had het zelf niet mooier onder woorden kunnen brengen.

In eerste instantie vond ik het jammer dat het Focus First boekje pas na afloop van de clinic over de post kwam. Ik verwachtte een herhaling van stappen uit de live sessies en dacht dat ik het boekje er liever vanaf het begin bij had gehad om mee te kunnen lezen. Maar wat een verrassend cadeautje was het! De inhoud was compleet nieuw, over het Focus First canvas. Met duidelijke voorbeelden waardoor je zin krijgt om er zelf mee aan de slag te gaan. Zo blijft de clinic doorwerken, ook na de live sessies.

Heidi: mijn gezin, en ikzelf natuurlijk ook, zijn je erg dankbaar voor je handvatten. Ik ben een stuk leuker gezelschap als ik nu 'thuis' kom.

Angelique Hersman, beëdigd vertaler EN-NL | specialisatie Facility Management | www.hersman-communications.eu 

 

Ik weet nu wat de juiste manier is om scherp te blijven

Mijn CEO attendeerde me op Focus First. Er ligt best veel druk bij ons als management en de laatste maanden had ik last van concentratieproblemen en vermoeidheid. Ik maakte me zorgen dat mijn omgeving zou merken dat ik niet voldoende produceerde. Mentaal ging het de verkeerde kant op. Het moest over een andere boeg.

De clinic was luchtig en pakkend. Ik stond versteld van de hoeveelheid informatie en inzichten die wij leerden in sessies van amper een uur. Een echte eyeopener was dat ik vaak genoeg tussen mijn werk door het nieuws wil volgen of snel even een collega help. Uiteindelijk doe ik daardoor langer over mijn taken. Of neig ik ernaar mijn werk af te jassen.

Focus First heeft me bewuster gemaakt van hoe ik mijn werk beter kan inplannen. Ik weet nu wat de juiste manier is om af en toe de rust op te zoeken en scherp te blijven. Dat is nodig, want zonder een gezonde 'ik' komt er geen gezonde prestatie. Met kleine stapjes werk ik nu aan een compleet herstel.

Erick – Operations Manager  

 

Door regelmatig een stapje terug te doen merk ik dat ik sneller vooruit ga

In onze daily stand ups kon ik mezelf nog weleens óverbeloven welke tickets ik zou oppakken die dag. Als dat niet lukte - om wat voor reden dan ook – ging het in mijn hoofd van 'je hebt weer lopen lanterfanten!' 
 
Door Focus First ben ik minder streng naar mezelf. Het is alsof ik tegenwoordig vaker achterover leun, naar mijn werk kijk en beslis: dit ga ik doen vandaag. Nu komt wat ik oppak ook echt af. Juist door regelmatig een stapje terug te doen merk ik dat ik sneller vooruit ga. 

Rudi, IT specialist 

 

De 1-op-1's met mijn baas zijn een stuk plezieriger geworden

Bizar gewoon hoe goed het nu loopt tussen mij en mijn baas. Voorheen kon hij me flink onder druk zetten. Dan was het steeds van: 'Heb je dit en dat al gedaan?' of 'Waar blijft toch dat antwoord op...?' Dat doet hij niet meer. Best bijzonder. Want hij heeft geen idee van mijn nieuwe werkwijze, omdat hij in het buitenland werkt. Dus hij ziet niet hoe ik nu mijn werk anders organiseer.

Maar sinds ik dat doe constateert hij dat ik solide resultaten neerzet. Precies in lijn met die resultaatgebieden die in zijn eigen doelen top 10 staan. Hij hoeft nergens meer 20 keer achteraan. Dat zorgt voor onderlinge rust en waardering naar elkaar toe. Onze 1-op-1 gesprekken zijn een stuk plezieriger geworden. 

Wim, biotechnoloog  

 

Van brandjesblusser weer zichtbaar als vakexpert

Voor het traject wist ik niet goed hoe ik mijn grenzen kon stellen. Nu weet ik hoe ik dat kan doen, zonder dat ik daarbij spanning ervaar. En zonder iemand tekort te doen. Daarbij neem ik mijn werk ook niet meer mee naar huis, omdat ik weet: het belangrijkste is gedaan. 

Dankzij de technieken die ik heb geleerd en toepas, ben ik weer zichtbaar als de vakexpert in plaats van als de brandjes blusser. Het heeft mijn impact vergroot. En daarmee ook mijn gevoel van voldoening. 

Frank, software engineer  

 

Mijn leidinggevende vindt me steviger in het zadel zitten

Ik twijfelde of ik een jaar eerder wel op de goede functie had gesolliciteerd. Die leek goed te passen bij mij, maar de praktijk voldeed niet aan mijn verwachtingen. Als nieuwkomer binnen het MT vroeg ik me steeds vaker af: doe ik het allemaal wel goed en zit ik wel op de juiste plek? Al dat gepieker deed mijn zelfvertrouwen geen goed.

Ik wilde leren hoe ik mezelf meer kon laten zien en horen in een omgeving met sterke karakters en sterke meningen. En hoe ik anderen kon overtuigen van de toegevoegde waarde van mijn ideeën en voorstellen.

De training heeft me veel opgeleverd, juist door de verbinding die Heidi maakt tussen aandachttraining en je sterke punten. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en zet mijn sterke kwaliteiten vaker praktisch in. De reacties zijn positief: mijn leidinggevende vindt me 'steviger in het zadel zitten'. Ook trek ik ineens werkzaamheden aan die precies bij mijn sterke punten passen. 

Ingrid, HR Manager 

 

Duikt in vergaderingen niet langer overal direct bovenop 

Wat ik van Heidi heb geleerd is hoe ik mijn werk niet langer als een kip zonder kop zomaar op me af hoef laten komen. Dankzij een eenvoudige werkgewoonte heb ik nu vaker de regie in eigen hand. Dat geeft me rust.

Voor mijn omgeving is dat ook prettig. Want als ik overprikkeld was kon ik nogal fel uit de hoek komen. Juist ook in vergaderingen en overleggen. Daar stond ik bij collega's om bekend. Zij merken dat ik met mijn nieuwe werkwijze meer ontspannen ben. Ook mijn leidinggevende geeft dat terug: 'Je communicatie is verbeterd, omdat je niet langer overal direct bovenop duikt'.

Heidi gaf ook inzicht in waarom het moment van thuiskomen uit je werk zo lastig kan zijn voor mannen. Met haar concrete tips ben ik thuis nu al na 10 minuten geacclimatiseerd en los van mijn werk. Mijn vrouw is daar ook blij mee: ik ben veel sneller aanspreekbaar na een drukke dag. 

Arie, jurist  

 

Van push naar pull in overleggen

Als een overleg niet liep zoals ik het had bedacht, dan liet ik mijn spierballen zien. Waarop teamleden de hakken in het zand zetten of achterover leunden. Dat zorgde voor spanning in bijeenkomsten, maar óók bij mezelf. 

Heidi leerde me hoe ik beter met deze spanning om kon gaan. Door een juiste voorbereiding en door meer aandacht te geven aan mijn communicatie. Daarmee groeide het vertrouwen tussen mij en de mensen met wie ik werk. 

Ik kom sneller tot betere resultaten nu ik investeer in de relatie met mijn mensen. Ik ben van push naar pull gegaan: ik beweeg met ze mee, waardoor zijzelf ook in beweging komen. Mijn invloed op het eindresultaat is daardoor vele malen groter en het kost mij nauwelijks moeite.

Bart, lead auditor  

 

Denkt niet meer 'straks val ik door de mand'

Ik legde de lat voor mezelf erg hoog, waardoor het een drempel werd die me onzeker maakte. Steeds probeerde ik aan de verwachtingen van anderen te voldoen, ook al wist ik niet precies of ik die verwachtingen wel juist inschatte. Het paniekerige hieromtrent was er na de basiscursus al voor een groot deel af. Maar toen ik gevraagd werd voor een ambitieus project, besloot ik het vervolgtraject bij Heidi te doen: ik wilde niet omvallen enkel omdat ik mijn eigen grenzen zo erg hoog zet.

In de training heb ik geleerd om nog meer naar mijn gevoel te luisteren en waar nodig vooraf verwachtingen te checken. Hierdoor weet ik beter waar anderen op rekenen en blijft de paniek achterwege.

Het resultaat is dat ik nu vaker het initiatief neem en niet alles meer zelf doe, maar juist eerder en makkelijker om hulp vraag. Al streef ik nog steeds naar een 10, ik ben nu ook tevreden als het resultaat minder dan een 10 is. En de complimenten die ik ontvang voor mijn werk en inzet? Die accepteer ik nu, zonder te denken 'straks val ik door de mand'.

Marianne, adviseur backoffice P&O  

 

Kan veel beter bij wat er onder mijn 'motorkap' gebeurt

Ik had steeds het idee dat ik mezelf tekort deed omdat ik (te)veel in mijn hoofd zat en moeilijk bij mijn gevoel kon komen. 

Wat ik als zeer waardevol heb ervaren is inzicht in de werking van mijn hormoonfabriek. Niet alleen weet ik nu wat er onder mijn 'motorkap' gebeurt, ik kan er ook veel beter 'bij'. Bepaalde gevoelens kan ik nu meer 'verduren' in het hier en nu. Dat maakt dat ik meer bij mezelf kan zijn en rustiger ben geworden. Ook overzie ik gevoelsmatig complexe situaties een stuk beter. 

Theo, ondernemer  

 

Structuur terug dankzij praktische tools

Dankzij de training sta ik steviger in mijn schoenen en heb ik thuis en in mijn werk weer de rust en focus terug die ik zocht na mijn burn-out. 

Na de cognitieve therapie die ik eerder deed, had ik aanvullend behoefte aan enkele praktische handvatten die ik makkelijk in het dagelijks leven (en op het werk) kan inzetten. Heidi reikte die praktische tools aan. Hierdoor heb ik eindelijk de structuur in mijn werk terug waar ik zo'n behoefte aan heb als het druk is. Ook weet ik nu hoe ik korte escapes kan inbouwen als ik overprikkeld raak en delegeer ik taken makkelijker i.p.v. alles zelf te doen. 

Mijn van nature sterke planningscapaciteiten komen nu veel beter tot hun recht. Sinds ik die consequent inzet weet ik typische piekmomenten op de krantredactie af te vlakken, waardoor we veel minder last hebben van deadlinedruk of after-deadline dips. Daarmee oogst ik veel lof van directe collega's en leidinggevenden. 

Aandachttraining was hierbij echt een toegevoegde waarde. Ik weet zeker dat ik zonder aandachttraining nooit dezelfde resultaten had geboekt. 

Torsten, eindredacteur  

 

Ik pieker minder en slaap beter

In mijn mentaal zware baan wilde ik alles heel goed doen voor alle stakeholders. In de waan van de dag reageerde ik hierdoor meteen op alles wat maar binnenkwam en was met veel dingen tegelijk bezig. Soms was ik dan ontevreden over de resultaten die ik neerzette en ging ik met minder plezier naar mijn werk. 

Ik snap nu beter hoe stresssituaties ontstaan, herken ze eerder en ben me bewuster van hoe mijn lichaam dan reageert. Hierdoor kan ik eerder pas op de plaats maken. Ik leef meer in het 'hier en nu', pieker minder en slaap beter. 

Heidi is zeer professioneel en slaat de spijker op de kop. Ik raad ook andere mannen aan deze training te volgen.

Marco, projectleider civiele techniek  

 

Goed voor mezelf zorgen is goed voor mijn gezin

Ik ben me nu veel bewuster van signalen van spanning en stress bij mezelf en maak eerder even pas op de plaats. Ik sport weer regelmatig, eet gezonder en heb meer tijd en aandacht voor mijn gezin. 

Mijn meissie zegt dat ik een stuk rustiger ben. Ook naar onze twee kleintjes toe. Het was best emotioneel toen ik die impact doorkreeg: als ik goed voor mezelf zorg, is dat goed voor het hele gezin. 

Heidi is een ideale sparringpartner voor mannen. Je hoeft je bij haar niet beter voor te doen dan je bent, je kan gewoon jezelf zijn. Aan vrienden die ik zie vastlopen zeg ik nu: bel Heidi gewoon eens op, zodat je zelf kan ervaren hoe het is om met haar te werken.

Jack, ondernemer in de horeca  

 

Niet langer overruled in vergaderingen

In vergaderingen en andere zakelijke gesprekken voelde ik me vaak overrompeld. Dingen als tegenwerking, dubbele agenda's en er-om-heen-gedraai konden me echt 'pakken'. Ik liet me daardoor snel overrulen in het gesprek. Cursussen over communicatie en omgaan met lastige klanten hielpen me niet. Die losten het probleem van overrompeling niet op. 

Door Heidi's programma voel ik me een stuk dapperder. Waar ik vroeger behoorlijk van slag kon raken bij conflicten of confrontaties heb ik nu regelmatig iets van WOHW! omdat ik dichter durf te blijven bij waar ik voor sta en waar ik in geloof. Zonder me overrompeld te voelen. Daardoor gaan zakelijke gesprekken me nu beter af en heb ik meer impact. 

Tuurlijk is er nog wel spanning, maar ik kan er nu meer relaxed mee omgaan. Ben het ook eerder kwijt en neem het minder mee naar huis. Daar is mijn vrouw ook blij mee.

Henk, sociaal werker  

 

Betere focus in mijn werk

Dankzij de training kreeg ik al snel inzicht in mijn gewoontegedrag van te snel dingen toezeggen en over-servicegericht zijn. Met Heidi’s kinderlijk eenvoudige en tegelijk voor mij confronterende opdrachten ontdekte ik dat de kwaliteit van aandacht iets is dat je kunt trainen en beïnvloeden. Op een zeer praktische, ervarende manier met simpele strategieën waarvan ik dacht: hmmm, die kunnen toch niet zoveel in beweging brengen?! 

Nu heb ik niet meer zoiets van “wat gebeurt me toch iedere keer”, maar kan ik mijn aandacht veel bewuster focussen op mijn werk. Zonder dat ik op dit punt hoef te scoren of mezelf steeds de maat hoef te nemen. Ook thuis is er meer rust. 

De begeleiding door Heidi - met haar sprankelende humor en milde-en-tegelijk-rake feedback - is bijzonder ondersteunend. Ik kan het programma van Heidi van harte aanbevelen! 

Arjan, Hoofd IT Projecten en Support  

 

Verschil van inzicht is niet meer direct een conflict

Ik had al langere tijd het gevoel dat ik de controle in mijn werk aan het verliezen was. In mijn ogen waren mijn collega's veel betere adviseurs dan ik: beter opgeleid en met meer kennis van zaken. Ik wilde mij wel profileren ten opzichte van hen, maar dan dacht ik 'ik ben toch niet goed genoeg'. Dat maakte mij onzeker. Als er over mij heen werd gelopen, durfde ik niet te reageren. Dan was ik vervolgens weer teleurgesteld in mijzelf.

Ik heb heel veel aan de training gehad. Als er nu een verschil van inzicht is met mijn collega's ervaar ik dat niet meer direct als een conflict. Ik kan meer relativeren en daardoor rustig mijn argumenten op tafel leggen. Als ik het antwoord op een vraag niet weet, dan zeg ik gewoon dat ik daar later op terugkom. Ik kom beter voor mijzelf op en sta meer ontspannen in mijn werk. Blij mee! 

Mirjam, loopbaanadviseur  

 

Ik heb mijn zelfvertrouwen terug

In mijn werk veranderde er zoveel tegelijk dat elke dag wel leek als springen op een rijdende trein. Ik had continu het gevoel dat ik op mijn tenen moest lopen. Dat maakte me erg onzeker.

In overleg met mijn leidinggevende besloot ik bij Heidi de cursus te doen. Mijn doel: meer zelfvertrouwen krijgen. Inzicht in mijn sterke punten heeft daar enorm bij geholpen. Ik besef nu waar ik van nature goed in ben en welke waarde dit heeft voor mijn collega's en voor de organisatie.

Behalve dat ik me bewuster ben van mijn sterke punten, heb ik ook geleerd hoe ik ze vaker in kan zetten in gesprekken en vergaderingen. Gesprekken met anderen verlopen daardoor soepeler en ik krijg mensen makkelijker mee.

Ik heb mijn zelfvertrouwen weer terug, net als het plezier in mijn werk. Bedankt voor deze fantastische training! 

Carola, financial controller  

 

Aardverschuiving in keuzes maken

Ik vond het lastig om mensen teleur te stellen en neigde ernaar om alles wat me maar gevraagd werd op te pakken. Daardoor nam ik veel te veel hooi op mijn vork en maakte werkwerken van wel 100 uur. Dat gaf veel stress en al bij al kwam ik niet verder met mijn bedrijf. 

Dankzij de technieken die Heidi aanreikte kan ik nu mijn rust bewaren en heb ik de focus op mijn bedrijf weer terug. Ik durf nu bewust keuzes te maken. Zo laat ik me niet langer verleiden tot opdrachten of samenwerkingsverbanden die niet concreet bijdragen aan de groei van mijn bedrijf. Dat is echt een aardverschuiving voor mij. 

Heidi creëert moeiteloos een sfeer van vertrouwen en gelijkwaardigheid, waardoor ik snel tot inzichten én resultaten kwam. Een aanrader voor elke man die voorbij de waan van de dag wil komen. 

Eric, ondernemer  

 

Meer rust in mijn werk

Voor de training denderde ik vaak gewoon door in mijn werk. Alles moest op stel en sprong gebeuren, dacht ik. Maar daar is een omslag in gekomen. 


Ik stel nu bewust mijn prioriteiten af en toe anders. Ga niet zomaar meer mee in dat gevoel van urgentie dat collega's met vragen soms bij mij neerleggen. Ik ben blij met het resultaat: ik ervaar meer rust in mijn werk. 

Peter, projectleider bij vertaalbureau  

 

Voorbij de horizon van vandaag

Dankzij de training zit ik niet langer verstrikt in mijn taken als projectleider en is er ruimte gekomen om voorbij de horizon van vandaag te kijken. Om invulling te geven aan hoe ik mijzelf, mijn team en het bedrijf verder kan laten groeien. 

Kennis delen en nieuwe werkwijzen ontwikkelen zijn hierin essentieel. Daar vond ik nooit de tijd voor. Zonder de training had ik dit waarschijnlijk nog steeds voor mij uitgeschoven. Maar nu weet ik: dit is wat er écht toe doet. 

Hans, Hoofd Elektrotechniek  

 

Gemiddeld profiel van mijn klanten  • Ervaren kennisprofessional, 35 - 50 jaar
  • In loondienst of ZZP'er
  • Analytisch
  • Rustig en bedachtzaam
  • Ziet zichzelf als 'allrounder'
  • Werkt geruime tijd bij dezelfde werkgever (soms wel 10 jaar of langer)
  • Is van de inhoud, structuur en kwaliteit
  • Is een kei in 3 stappen vooruit denken
  • Is een doorzetter, doet wat is beloofd
  • Wars van borstklopperij

 

Contact

Heidi Does
Gerrit van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01