Takkenhandleiding!

Frustratie in je werk tackelen door je focus te verleggen en omgekeerd te prioriteren.

Omgekeerd

Wat hebben we een warm weer deze week! Geniet jij er ook zo van? Zo fijn dat ik eindelijk eens gewoon zonder jas of vest de deur uit kan. In huis rondbanjer op blote voeten. En ’s avonds net even wat makkelijker eten kook. 

Het ultieme vakantiegevoel voor mij. Dus van mij mag het nog een poosje duren!

Nou ja, op een klein dingetje na… Met de zon de hele dag genadeloos op het platte dak van mijn appartement is het ’s nachts bokheet in de slaapkamer.  

Na een paar slapeloze nachten was ik er helemaal klaar mee. Vet gelukkie: de Deka had ventilators in de aanbieding!

Gekocht. Alleen nog even in elkaar zetten.

Een kind kan de was doen.

Heid niet.

Ja, dat statief en die stang lukken nog wel. Maar bij het ‘waai’-gedeelte snap ik geen hout meer van de handleiding. Het lijkt wel of er 10 stappen ontbreken in de beschrijving.

Het gaat van ‘zet de stang in het statief’ meteen door naar ‘doe de stekker in het stopcontact en geniet van een verfrissende waai!’.

Huh?!

Ik krijg het er warm van.

Ziek van onduidelijkheid

Ook in je werk ontbreekt het soms aan een duidelijke ‘handleiding’.

Zo vertelde een coachklant me onlangs dat ze, nadat ‘haar’ gemeente was gefuseerd met een tweede, niet goed meer wist hoe haar functie paste in de nieuwe organisatie. Een heldere functieomschrijving kwam er niet, ondanks navraag. Het gemis aan duidelijkheid was de bron van de stress in haar werk.

Een andere coachklant heeft juist wél een duidelijke ‘handleiding’. Als controller werkt hij met klip en klare contractafspraken. Toch heeft hij nu fikse stressklachten: zijn directeur wil steeds aanpassingen in de contracten maken die grote impact hebben op de financiële administratie. ‘Het kost me veel tijd, geeft weinig rendement en komt iedere maand weer terug.’

Hij is er ziek van. Letterlijk.

Bedachtzaam en analytisch

Als je een bedachtzame, analytische denker bent helpen heldere afspraken, processen en procedures enorm. Ze geven houvast, focus en richting in je werk.

Tot ze er niet meer zijn. Of tot klanten, collega’s en leidinggevenden zich er niet meer aan houden.

Dan geven diezelfde afspraken, processen en procedures je onrust. Je tijd en energie lekken weg naar losse eindjes, brandjes blussen en ad-hoc gedoe. Het échte werk blijft liggen.

Herken je dat?

Grote kans dat dit voor jou voelt als continu achter de feiten aanlopen. Ook al doe je je uiterste best, je to-do lijst wordt er niet korter op. Eerder langer.

Je weet precies wat je allemaal nog ‘moet’.

Focussen lukt niet goed meer, omdat alles en iedereen aan je trekt. Het overprikkelt je en jaagt je op.

Hoe maak je dan de juiste keuzes?
Hoe kies je dan voor wat voor jou belangrijk is in je werk?
Hoe doe je dat als je daar geen contact meer mee voelt?
Niet goed meer weet wie je bent en wat je wilt?

Frustreert jou dat ook zo?

Ik snap je frustratie.

Iets met ‘been there, done that’. ;-)

Focus verleggen

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dus stug doorbikkelen op dezelfde toer gaat niet werken.

Je hebt een andere manier van werken nodig.

Zodat werk weer goed voelt voor jou. En past bij waar jij voor staat.

Een belangrijke stap – waar ik trouwens al mijn coachklanten bij begeleid - is je focus leren verleggen. Van fiksen wat vastloopt naar uitbouwen wat je al retegoed doet (maar zelf niet ziet). 

In mijn webinar ‘Sterk in je Werk met Omgekeerd Prioriteren’ op vrijdag 23 juni, 10.00 uur vertel ik je er graag meer over.

We gaan het hebben over:

  • Waar het 9 van de 10 keer mis gaat voor bedachtzame kennisexperts als de waan van de dag hun planning en prioriteiten kaapt. 
  • Een vaak gemaakte denkfout die bedachtzame denkers doet vastlopen in een vicieuze cirkel van alsmaar harder werken.   
  • 3 aanpassingen in je werkaanpak waardoor je weer rust in je hoofd krijgt en vaker met een tevreden gevoel je dag afsluit.

Je kan je gratis aanmelden via deze link. Na je aanmelding krijg je van mij automatisch een mail met alle details en inloggegevens.

Ben jij erbij? Zin in!

Hartelijke groet,

Heidi Does - werkstress- en amplitiecoach

PS: Hoe het met mijn ventilator is afgelopen? Die draait inmiddels als een tierelier. Met een beetje hulp van de vriend van mijn buuf. Ik slaap weer als een roos. Hoera! 

Heidi Does

Over Heidi Does

Heidi is trainer-coach Wendbaar bij Werkstress voor bedachtzame, analytische kennisexperts.

Met haar rustige en nuchtere stijl van begeleiden helpt zij je loskomen van stress en burn-outklachten met IEMT, mindfulness-based tools en (tafel)opstellingen.

Daarnaast helpt ze je ontdekken waar jij van nature moeiteloos in uitblinkt en hoe je dat slim en effectief kan toepassen in je werk. 

Meer over Heidi Haak ook aan!