Onzichtbaar in je werk ondanks je grote inzet

Hoe Job* zijn onzekerheid overwint en regie terugpakt over zijn werk en carrière

Onzichtbaar

Een slechte beoordeling van je leidinggevende, een collega die over je heen loopt in vergaderingen en je naam op de ontslaglijst voor de komende reorganisatie. Het overkomt Job en dit is zijn verhaal.

Job is accountmanager bij een bank. Hij helpt ondernemers die in ernstige financiële problemen zijn geraakt en niet meer aan hun betalingsverplichting aan de bank kunnen voldoen.

Werk dat lange tijd goed bij hem paste en voldoening gaf.

‘Het was daarom een hele schok toen ik hoorde dat mijn jaarlijkse beoordeling negatief uitviel. En dat mijn naam op de ontslaglijst stond voor de komende reorganisatie.

Een definitieve ontslagdatum was nog niet bekend. Dus besloot ik me voorlopig te focussen op de verbeterpunten die mijn leidinggevende in zijn beoordeling had genoemd. Daar zou ik vast profijt van hebben in een nieuwe baan.

Ik besloot het sparringtraject ‘Wendbaar Sterk in je Werk’ te doen.’ 

Zo komt Job bij mij terecht.  

Bij de start van het traject vertelt Job hoe zijn werk enorm is veranderd door tal van reorganisaties en veranderingen in wetgeving. 

‘Ik werk samen met mijn collega accountmanager aan zogenaamde probleemleningen van ondernemers die in financieel zwaar weer zitten. Het is onze taak concrete oplossingen te vinden die goed zijn voor de ondernemer én voor de bank. Dat maakt het werk boeiend en afwisselend.'

Hoge werk- en regeldruk

'Maar de laatste jaren is de werk- en regeldruk dusdanig hoog dat we de opdracht hebben om probleemdossiers zo snel mogelijk te sluiten. In plaats van de ondernemer te helpen er weer bovenop te komen, pakt de bank zijn verlies en gaat de ondernemer failliet.

Je quotum van gesloten dossiers halen, dat werd het doel. Waar mijn collega beslissingen gewoon oplegde aan onze klanten en daar niet wakker van lag, had ik moeite met die aanpak.

Onbewust uitte ik mijn onvrede hierover door aan de ene kant van alles toe te zeggen en op te pakken. Maar aan de andere kant saboteerde ik de boel dan weer door niks af te maken. Waardoor mijn hoofd vol losse eindjes zat en ik mijn werk moeilijk los kon laten.

Als ik thuiskwam was ik afwezig. Wat mijn kleine jongens op hun beurt haarfijn aanvoelden en dan juist extra veel aandacht vroegen. Mij ontbrak de puf om hen die aandacht te geven.

Ook in mijn werk trok ik me terug. In vergaderingen en team overleggen leverde ik nauwelijks een bijdrage. Ik zei zelfs zo weinig dat mijn leidinggevende me eens vroeg: “Wie is Job eigenlijk?”.

Alles bij elkaar maakte me heel onzeker.’

Inmiddels is er veel veranderd.

Concrete handvatten

'Ik heb de grip op mijn werk terug. Ben nu zichtbaarder en heb meer impact. 

In het traject kreeg ik hiervoor 3 concrete handvatten:

 1. Heidi leerde me het belang van mijn werk visueel organiseren.

  Met die stap zag ik - letterlijk - gebeuren waar mijn leidinggevende zo over was gevallen: ik schakelde teveel tussen allerlei werkzaamheden en maakte zelden een taak voor de volle 100% af. Waardoor ik constant achter de feiten aanliep.

  Sinds ik mijn werk visueel organiseer heb ik het overzicht terug en kan ik me goed focussen op de taak waar ik mee bezig ben. Pas als die af is begin ik met iets nieuws. Dat geeft rust in mijn hoofd. 

  Ook heb ik geen moeite meer met mijn grenzen aangeven: als er nu een spoedklus tussendoor komt, dan maak ik meteen duidelijk dat een andere taak blijft liggen.

  En waar ik voorheen alles zelf probeerde op te lossen, verwijs ik nu eerder mensen door als hun vraag niet aansluit bij mijn rol of bij mijn expertise. Zonder spanning of schuldgevoel.

 2. Ik leerde uit de schaduw van mijn collega te stappen.

  Mijn collega reageert altijd direct op wat er wordt gezegd. Ze komt daardoor heel zelfverzekerd over, ook al is wat ze zegt ondoordacht of onjuist. Haar stelligheid zorgde bij mij voor spanning, waardoor ik blokkeerde en stilviel. Mijn leidinggevende verweet me dat ik geen gelijkwaardige partner voor mijn collega was.

  Heidi gaf me inzicht in hoe het werkt in mijn bedachtzame brein. Nu begrijp ik dat mezelf voorbereiden op vergaderingen belangrijk is voor mij.

  Het helpt me als ik van tevoren weet wat ik eruit wil halen. Ik stel nu gericht vragen en heb een goed verhaal. Durf ook in te grijpen als mijn collega onjuistheden vertelt of als ik het ergens niet mee eens ben. Dat verbetert de kwaliteit van de besluiten die we nemen.

  Nee, ik ben nog steeds geen haantje de voorste, maar ben wel veel zichtbaarder in overleggen en gesprekken. Laatst nog kreeg ik een compliment van mijn leidinggevende over mijn bijdrage en over de kwaliteit van mijn werk.

 3. Ik heb ontdekt waar ik van nature moeiteloos briljant in ben.

  Heidi noemt dat kortweg je BOB. Dat staat voor Briljant Onbewust Bekwaam.

  Ik ben op mijn best als ik het ijs weet te breken in lastige gesprekken met ondernemers.

  Die hebben het moeilijk met hun faillissement. Zijn boos, teleurgesteld en verdrietig. Maar ik oordeel niet, push niet, maar voel hun situatie in en denk met ze mee.

  Ik buig felle discussies om en creëer begrip voor ieders belangen. De ondernemer komt hierdoor weer in beweging en helpt actief mee aan een oplossing die werkt voor de bank en voor de ondernemer zelf.

  Omdat ik mijn BOB nu bewust ben en actief inzet sta ik een stuk sterker in klantgesprekken. En bereik ik meer, terwijl het me nauwelijks moeite kost.' 

Nieuwe toekomst

‘Het traject bij Heidi heeft mijn zelfkennis en zelfvertrouwen vergroot. Veel meer dan voorheen pak ik nu zelf de regie.

Zo heb ik inmiddels de opleiding Fraudebeheersing met succes afgerond en ga ik – tot aan mijn uiteindelijke ontslag – stage lopen op de fraudebestrijdingsafdeling binnen de bank. Het is een vakgebied dat erg in opkomst is en veel mogelijkheden biedt op de arbeidsmarkt.

Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet!’

Hartelijke groet,

Heidi Does - werkstress- en amplitiecoach

PS: Wil jij ook de stap zetten naar rust, plezier en zelfvertrouwen in je werk? Bel gerust 06 - 1434 7331 of stuur me een mail voor een vrijblijvend verkennend gesprek. 

* Naam is op verzoek gefingeerd

Heidi Does

Over Heidi Does

Heidi is trainer-coach Wendbaar bij Werkstress voor bedachtzame, analytische kennisexperts.

Met haar rustige en nuchtere stijl van begeleiden helpt zij je loskomen van stress en burn-outklachten met IEMT, mindfulness-based tools en (tafel)opstellingen.

Daarnaast helpt ze je ontdekken waar jij van nature moeiteloos in uitblinkt en hoe je dat slim en effectief kan toepassen in je werk. 

Meer over Heidi Haak ook aan!