Ineens stond ik met een mond vol tanden

'Wat bedoel je eigenlijk met wendbaar?'

Mond vol tanden

Inmiddels iets meer dan een jaar geleden mailde een bijna-coachklant me: ‘Wat bedoel je eigenlijk met het begrip wendbaar? Ik heb daar niet echt een beeld bij.’ Met tussen haakjes erachteraan getypt: in relatie tot werk.

Mijn eerste gedachte was: hè, wat raar. Ze had me net verteld dat ze van haar leidinggevende akkoord had gekregen op mijn voorstel. We hadden samen de eerste sparsessie al ingepland.

En nu ineens die vraag. Ik begreep het niet goed.

Mijn nieuwe vers-van-de-pers website stond toch vol met van alles over wendbaar zijn in je werk?

Bovendien, zei de nieuwe tagline bij mijn logo – wendbaar bij werkstress – niet meer dan genoeg?

En toch…

Bij die ene vraag stond ik ineens met een mond vol tanden. En kwam het besef: ik heb nog geen goed antwoord.

Een Big NoNo als je veel met analytische denkers werkt.

Dus ben ik het afgelopen jaar op zoek gegaan naar het antwoord op die ene vraag: wat is wendbaar eigenlijk en hoe ziet wendbaar er concreet uit in je werk?

Het was een hele reis. Van mijn hoofd naar mijn hart en weer terug. En weer opnieuw en opnieuw en opnieuw. Langzaam maar zeker werd het me steeds een beetje duidelijker.

Elke dag hielpen mijn klanten me mijn ideeën checken en aanscherpen. Met woorden en werkvormen. Hun nieuwsgierigheid en enthousiasme hielpen me volhouden. Mijn dank aan hen is groot.

Anders werken: wendbaar werken

En nu is het zover. Kan ik de vruchten van mijn reis met je delen. Over wat je als analytische denker nodig hebt als je door drukte en spanning vastloopt in je hoofd en logisch denken niet goed meer lukt.

En over waarom - juist als je vastloopt – op wilskracht stug doorbuffelen en nóg een tandje erbij zetten niet werkt. Integendeel, dat geeft alleen maar meer blokkades in je hoofd.

Je hebt dus een andere manier van werken nodig als je analytisch denkt.

Wendbaar werken is die andere manier van werken. Een manier die ik speciaal heb toegesneden op analytische denkers. Zodat het goed aansluit bij hun natuurlijke manier van denken.

Wendbaar werken gaat over meebewegen bij spanning en stress in je werk. En over je flexibel en effectief aanpassen aan veranderingen en ontwikkelingen in je team of organisatie.

Het belangrijkste verschil

Het belangrijkste verschil tussen wendbaar werken en werken op wilskracht? Bij wendbaar werken schakel je steeds tussen 3 informatiekanalen: denken, voelen en doen. Oftewel: je hoofd, hart en handen zitten op een lijn en werken goed samen.

Terwijl je bij werken op wilskracht steeds opnieuw inplugt op slechts één enkel informatiekanaal: denken. Met alle gevolgen van dien als er druk op de ketel komt.

Er zijn nog meer verschillen tussen werken op wilskracht en wendbaar werken. Ik heb de verschillen overzichtelijk op een rijtje gezet voor je.

Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar je reactie op het overzicht. Dus leuk als je je reactie met me deelt!  

Heidi Does - trainer-coach Wendbaar Werken bij Werkstress

PS: Nieuwsgierig hoe wendbaar werken jou kan helpen bij drukte en spanning in je werk? Kom gerust in gesprek om jouw specifieke situatie voor te leggen. Vrijblijvend bespreken we dan welke strategieën jou kunnen gaan helpen om te schakelen van stress naar succes in je werk.  

Heidi Does

Over Heidi Does

Heidi helpt bedachtzame denkers naar rust en zelfvertrouwen in hun werk. Haar specialisme is rejection sensitivity ofwel afwijzingsgevoeligheid.  

Ze is de enige coach in Nederland die haar expertise in afwijzingsgevoeligheid, IEMT Advanced oogbewegingstherapie en mindful werken combineert tot uniek maatwerk, speciaal voor bedachtzame denkers. 

Haar stijl van begeleiden is praktisch en liefdevol direct, met een goeie dosis humor.

Meer over Heidi Haak ook aan!