Hè, overkomt mij dit?!

Overprikkeling en het verschil tussen bedachtzame denkers en turbodenkers.

bedachtzaam en overprikkeld

Compleet overprikkeld kwam ik afgelopen week thuis van de eerste lesdag van een nieuwe opleiding.  Mijn hoofd zat overvol en de stresshormonen gierden door mijn lijf.

Klein en zielig voelde ik me. Fakkelde mezelf genadeloos af:

‘Je had hier nooit aan moeten beginnen!’ 
‘Jij dacht zeker dat het appeltje eitje zou zijn, tsss!’
‘Je kan dit helemaal niet, dit gaat je nooit lukken!‘
‘Ze weten het allemaal beter dan jij!’
‘Je gaat gewoon keihard door de mand vallen!’
‘Kap er toch mee en laat ze rijk worden van je geld!’

Ik had een brok in mijn keel van ellende.

Dit. Was. Schrikken.

Waar kwam dit ineens vandaan?

Het duurde niet lang voor ik door had wat er precies was gebeurd, waardoor ik zo overprikkeld en van slag was geraakt.

Drie dingen:

  1. Voor de allereerste keer sinds de coronacrises zat ik weer in een groep en ook nog eens met allemaal onbekende mensen. Holy moly! Zo veel prikkels op een dag was ik niet meer gewend na twee jaar lang thuiswerken, uitsluitend online trainen en 1-op-1 coachen...
  2. We kregen in een keer een shitload aan informatie over ons heen over een onderwerp waar ik nog helemaal niks van wist. Logisch, ik zat daar juist om er over te leren, maar ik had regelmatig geen flauw idee waar we precies in de stof zaten en waar het naar toe ging.
  3. Zonder kennis van zaken moesten we direct in tweetallen aan de slag. Terwijl ik het juist fijn vind als ik eerst rustig mag observeren en analyseren hoe anderen het aanpakken. En dan pas experimenteren met het zelf doen. Helaas pindakaas. Onder de indruk van alles en iedereen had ik moeite om mijn aandacht bij de oefeningen te houden. Het was complete chaos in mijn hoofd. En paniek in mijn lijf.

Is dit ook herkenbaar voor jou? Grote kans dat je dan - net als ik - een bedachtzame denker bent.

Een bedachtzame denker?

Yep. Als je een bedachtzame denker bent, dan ben je niet zo van impulsief en overhaast te werk gaan. Je bent eerder zorgvuldig en voorzichtig in de dingen die je zegt en doet.

Je hebt als bedachtzame denker rust en tijd nodig om steeds af te stemmen op wat in een groep, project, of vergadering nodig is. Zodat je niemand benadeelt met je woorden en acties. En kan bijdragen met goede ideeën en passende oplossingen.

Ontbreekt die rust en tijd? Dan raak je al snel overprikkeld. Je hoofd zit vol en helder denken lukt niet goed meer.

Dat is precies wat er bij mij gebeurde op die eerste lesdag van een nieuwe opleiding. Ondanks dat ik gepokt en gemazeld ben in overprikkeling opmerken en bijsturen…

Achteraf gezien snap ik heel goed waarom ik zo van slag raakte.

Turbodenken

Ik raakte zo van slag omdat de opzet van de lesdag voor het leeuwendeel was ingericht op ‘turbodenkers’.

Een turbodenker houdt van prikkels. En vooral van variatie in prikkels. En zoekt die ook actief op. Dus nieuwe gezichten, nieuwe locatie, nieuwe onderwerpen, nieuwe werkgroepen? You name it, een turbodenker krijgt er energie van.

Turbodenkers houden van prikkelrijke interactie. Zo komt een turbodenker tot goede ideeën en oplossingen. Heel anders dus dan de bedachtzame denker die juist beter tot zijn recht komt in een prikkelarmere omgeving.

Het jammere is dat trainingen, opleidingen en onboarding programma’s in hun opzet vaak de turbodenker als uitgangspunt nemen. Wellicht herken je dit ook voor vergaderingen en overleggen in jouw team of organisatie.  

Inzicht in het verschil tussen bedachtzaam denken en turbodenken is een van de ingangen om je wendbaarheid bij spanning in je werk te vergroten. Winnen aan wendbaarheid helpt voorkomen dat je blijft hangen in overprikkeling en de zelfkritiek die daar vaak bij komt.

Wil jij ook leren hoe je je wendbaarheid kan vergroten? Wellicht is dit 1-op-1 programma dan iets voor jou. 

Trainer-coach Heidi Does
Heidi Does

Over Heidi Does

Heidi is trainer-coach Wendbaar bij Werkstress voor bedachtzame, analytische kennisexperts.

Met haar rustige en nuchtere stijl van begeleiden helpt zij je loskomen van stress en burn-outklachten met IEMT, mindfulness-based tools en (tafel)opstellingen.

Daarnaast helpt ze je ontdekken waar jij van nature moeiteloos in uitblinkt en hoe je dat slim en effectief kan toepassen in je werk. 

Meer over Heidi Haak ook aan!