Watten in je hoofd? Schiet je prikkelfilter te hulp!

Hoe je de mist in je hoofd doet optrekken, zodat je weer helder kan denken.

Fractal - Fractaal

Samen met een dieseldenker die ik begeleid loop ik in de duinen van Heemskerk. De zon schijnt. ‘Wat heeft ie nog warmte voor deze tijd van het jaar’, merk ik enigszins verbaasd op. Naast me klinkt een zucht: ‘Zalig, zo buiten.’

We staan even stil, genietend.

‘Waarom doe ik dit toch veel te weinig?’, vraagt mijn klant hardop. ‘Wandelen in het bos, een beetje klooien in de tuin. Ik weet dat het me goed doet. Toch heb ik het als eerste laten vallen toen het zo druk werd op mijn werk. En nu zit ik met die watten in mijn hoofd. Echt drie keer ruk.’

Hij baalt.

‘Ik begríjp het ook niet. Als ik aan het werk ben komen in de loop van de dag die watten in mijn hoofd opzetten. Maar nu we hier zo buiten sparren merk ik dat de mist optrekt. Hoe dan?!’

Ah!

Gevalletje fractalen

Uuuh, fractalen?! Da’s precies wat ik ook dacht toen ik er voor het eerst over hoorde. ;-)

Laat me proberen uit te leggen wat fractalen zijn. En wat ze te maken hebben met die watten in je hoofd. Of liever: met het ontbreken van watten in je hoofd. Dat laatste is natuurlijk veel interessanter als helder denken niet goed meer lukt. ;-)

Kort gezegd: een fractaal is een vorm die is opgebouwd uit mini-kopietjes van zichzelf. En die mini-kopietjes herhalen zich steeds.

De natuur om ons heen zit vol met fractalen. Zo is een romanesco broccoli een mooi voorbeeld van een fractaal. Net als een spinnenweb. En ja, ook een boom is een fractaal.   

Fractalen in natuur

Waarom je brein van fractalen houdt

In een natuurlijke omgeving – een tuin of park, bos of strand – vind je veel fractale vormen. We voelen ons in zo’n omgeving ontspannen en uitgerust.

Dat komt omdat ons brein óók een fractaal is. Kijk maar:

Brein fractaal

Ons brein voelt zich prettig met andere fractalen om zich heen.

Hij resoneert ermee. 
Voelt zich ermee verbonden. 
Voelt zich erbij thuis.

Omdat ie zichzelf herkent in de ‘fractaalvriendjes’ om hem heen.

Ook je prikkelfilter kikt op fractalen

Easy peasy! Dat is hoe het prikkelfilter in ons brein fractalen ervaart. Hij heeft nauwelijks werk aan die herkenbare, voorspelbare en zich steeds herhalende vormen.

Je prikkelfilter kan even lekker chillen in een fractaal-rijke omgeving. Hoe meer fractalen, hoe chiller!

Super natuurlijk als je een dieseldenker bent: zo blijf je met gemak onder je maximale prikkelplafond. 😀

En die watten: hoe zit dat dan?

Je krijgt watten in je hoofd als je te vaak en te lang in een omgeving bent die maar weinig fractalen kent.

Zoals op kantoor of op je thuiswerkplek.

Je prikkelfilter moet in zo’n fractaal-arme omgeving dus vol aan de bak. Want op zo’n plek zijn maar weinig herkenbare, voorspelbare en zich herhalende vormen.

En dat is waar het spaak kan lopen. In een fractaal-arme omgeving laat je prikkelfilter eerder méér prikkels door dan je dieselbrein aankan. Je brein raakt overspoeld met prikkels, met hordes tegelijk.

Die tsunami aan niet-fractale prikkels geeft dat nare gevoel van mist of watten in je hoofd.

Wil je minder watten in je hoofd?

Schiet je prikkelfilter te hulp.

Je weet nu dat fractalen ontspannend werken voor je prikkelfilter. Dus wil je minder watten in je hoofd? Zoek dan fractalen actief op!

Ga in je pauze naar buiten, naar een park, bos of waterpartij (ja, ook water is een fractaal). Duik in het weekend je tuin in. Ga harken, onkruid wieden, struiken snoeien. Of maak een wandeling op het strand of de pier.

Naar buiten toe. Het is die eenvoudige actie die de mist in je hoofd doet optrekken, zodat je weer helder kan denken.

Stress- en Burn-Out coach Heidi Does

PS: Voel je dat je meer nodig hebt dan een wandeling in het bos? Bel me dan via +31 (0)6 1434 7331 of stuur een mail om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Heidi Does

Over Heidi Does

Heidi is trainer-coach Wendbaar bij Werkstress voor bedachtzame, analytische kennisexperts.

Met haar rustige en nuchtere stijl van begeleiden helpt zij je loskomen van stress en burn-outklachten met IEMT, mindfulness-based tools en (tafel)opstellingen.

Daarnaast helpt ze je ontdekken waar jij van nature moeiteloos in uitblinkt en hoe je dat slim en effectief kan toepassen in je werk. 

Meer over Heidi Haak ook aan!