Focus First

Met praktische handvatten weer grip op je aandacht


Deze clinic is voor jou als je dit herkent:

 • Je hoofd zit vol en concentreren lukt niet goed. Zeker als je dag vol zit met vergaderingen en video calls heb je moeite je aandacht erbij te houden.

 • Er komt minder uit je handen dan je wilt. Je merkt dat je langer bezig bent om je werk af te krijgen. Soms raffel je de boel af om weer tempo te maken.
 • Je kan je werk moeilijk loslaten als de dag erop zit. Je gezin merkt het meteen als je een rotdag hebt gehad. Helemaal als je thuiswerkt. 

''Wat moet ik doen om mijn werk wél af te krijgen?', denk je

'Ah, je weet het. Je concentreert je niet genoeg. Je moet meer focussen. Dat is het!' 

Als je je nou maar beter kon concentreren, dan zou je werk wél af komen. En dan wordt je hoofd leger en zit je lekkerder in je vel.

Het klinkt zo logisch.

Veel mensen herkennen zich in deze gedachtegang.

Maar wist je dat het net iets anders zit?

We halen namelijk oorzaak en gevolg door elkaar.

Want... er is helemaal niks mis met je vermogen om te concentreren en te focussen.

Het is eerder andersom: je bent te goed geworden in focussen.

Je zit vast in overfocus.

En dit heeft consequenties.

 

In overfocus lijkt alles even belangrijk

Als je vastzit in overfocus kom je in een tunnel terecht. In die tunnel lijkt alles wat er op je afkomt even belangrijk. Je ziet niet goed meer wat nu je aandacht nodig heeft en wat nog wel even kan wachten. Daardoor maak je keuzes die niet zo handig zijn. 

Je schuift bijvoorbeeld je eigen werk aan de kant om een collega uit de brand te helpen. Daardoor komt je eigen output in de knel en begin je achter de feiten aan te lopen. Je werkt langer door en slaat pauzes over om de boel toch af te krijgen.

Kortom: in overfocus kost het meer tijd om je werk te doen en neemt de stress toe.

In deze clinic krijg je praktische handvatten om
de grip op je focus terug te pakken

Ik kom nu makkelijker bij mijn creativiteit. Zonder dat het me extra tijd kost.  

Als vertaler wil ik het liefst de gedachte van een tekst vertalen, niet enkel de woorden. Om mijn opdrachtgever écht contact te laten maken met zijn doelgroep. En juist dat lukte me de afgelopen tijd niet goed meer. Ik kon me niet goed focussen, was hapsnap bezig. Echt waardeloos. 

Dankzij Focus First glij ik nu vlot en diep een tekst in. En voel ik haarfijn aan wat mijn klant met de tekst wil bereiken. Aan het eind van een vertaalsessie heb ik niet zomaar een goede vertaling gemaakt. Het is meer dan dat: er staat een verhaal. 

In mijn verhaal-vertalingen zit mijn toegevoegde waarde. Focus First heeft ervoor gezorgd dat ik nu makkelijker bij mijn creativiteit kom en zulke verhaal-vertalingen kan maken. Zonder dat het me extra tijd kost. 

Angelique Hersman, beëdigd vertaler EN-NL | specialisatie Facility Management | www.hersman-communications.eu  Wat leer je in deze clinic?

 • Welke 3 mechanismen overfocus activeren in je brein. Je leert deze mechanismen herkennen en beïnvloeden om rust, overzicht en controle in je werk te brengen.

 • Hoe je elke dag de juiste prioriteiten stelt. Dit helpt je realistischer plannen en minder aan het toeval over te laten. Collega's of leidinggevenden hoeven je niet langer achter de broek aan te zitten.

 • Wat je kunt doen om aan één taak te blijven werken tot die af is. Zo lever je output waar je tevreden over bent en die anderen graag van je zien. 
 • Hoe je slim gebruik maakt van het verschil tussen rode en groene pauzes. Deze kennis helpt je om je hersenen op de juiste manier uit te laten rusten en weer op te laden.

 • Wat je kunt doen om je werk los te laten na een drukke dag, zodat je weer kunt genieten van relaxte avonden met je gezin. We staan ook stil bij het verschil wat je als man hiervoor nodig hebt - en wat als vrouw.

Bizar hoe goed het nu loopt tussen mij en mijn baas

Voorheen kon mijn baas me flink onder druk zetten. Dan was het steeds van: 'Heb je dit en dat al gedaan?' of 'Waar blijft toch dat antwoord op...?' Dat doet hij niet meer. Best bijzonder. Want hij heeft geen idee van mijn nieuwe werkwijze, omdat hij in het buitenland werkt. Dus hij ziet niet hoe ik nu mijn werk anders organiseer.

Maar sinds ik dat doe constateert hij dat ik solide resultaten neerzet. Precies in lijn met die resultaatgebieden die in zijn eigen doelen top 10 staan. Hij hoeft nergens meer 20 keer achteraan. Dat zorgt voor onderlinge rust en waardering naar elkaar toe. Onze 1-op-1 gesprekken zijn een stuk plezieriger geworden.

Wim, biotechnoloog 

 

 Hoe ziet Focus First er praktisch uit?

Livestream Zoom sessies
De clinic bestaat uit 4 online sessies van elk 60 minuten. De sessies zijn live en interactief. Je krijgt uitleg over de mechanismen die overfocus activeren en hoe je die mechanismen zelf kunt beïnvloeden. Ook oefenen we met technieken die je helpen je tijd- en concentratielekken te dichten voor meer controle over je focus.

Focus First handleiding
Na de laatste online sessie ontvang je de Focus First handleiding in je brievenbus. Met concrete templates en klantvoorbeelden laat ik je zien hoe je eenvoudig structuur in je werk brengt en elke dag focus houdt bij wat je graag gedaan wilt hebben om 's middags met een tevreden gevoel je dag af te sluiten. 

Aandachttraining
Focus valt of staat met een hoge kwaliteit van aandacht. Je ontvangt een audio-oefening waarmee je je aandacht van dag tot dag een stukje sterker traint. Dit maakt dat je nog meer controle over je aandacht krijgt, je langer kunt concentreren en minder snel afgeleid raakt.

Door een stapje terug te doen ga ik sneller vooruit

In onze daily stand ups kon ik mezelf nog weleens óverbeloven welke tickets ik zou oppakken die dag. Als dat niet lukte  om wat voor reden dan ook – ging het in mijn hoofd van 'je hebt weer lopen lanterfanten!'

Door Focus First ben ik minder streng naar mezelf. Het is alsof ik tegenwoordig vaker achterover leun, naar mijn werk kijk en beslis: dit ga ik doen vandaag. Nu komt wat ik oppak ook echt af. Juist door regelmatig een stapje terug te doen merk ik dat ik sneller vooruit ga.

Rudi, IT specialist Praktische info

Investering

€ 195= ex. BTW

Startdata 

Start maandag 19 oktober 2020 | voor mannen én vrouwen

 • 4x maandagmiddag, 16.00 - 17.00 uur
 • Alle data: 19 en 26 oktober, 2 en 9  november 2020

Start donderdag 5 november 2020 | voor mannen

 • 4x donderdagochtend, 09.00 - 10.00 uur
 • Alle data: 5, 12, 19 en 26  november 2020

Start woensdag 18 november 2020voor mannen én vrouwen

 • 4x woensdagmiddag, 13.30 - 14.30 uur
 • Alle data: 18 en 25 november, 2 en 9 december 2020

Aanmelden

Start 19 oktober | → Aanmelden

Start 5 november | Aanmelden

Start 18 november | → Aanmelden

Heb je nog vragen of twijfels?

Blijf er niet mee zitten. Bel me gerust op 06 1434 7331 of stuur een e-mail.

Deze clinic graag 1-op-1?

Dat kan, zelfs al op korte termijn. Je investering is dan € 795,= ex. BTW. Dit is inclusief een extra online implementatiesessie van het Focus First Canvas. Neem contact met me op om kennis te maken en je eerste individuele sessie in te plannen.

Bel naar 06 1434 7331 of stuur een e-mail.

Deze clinic in-company?

Laat het me weten, dan ga ik graag met jullie aan de slag! Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken voor een eigen livestream voor je team of organisatie.

Bel naar 06 1434 7331 of stuur een e-mail.

Praktische info

 
Startdata

Maandag 19 oktober 2020 | voor mannen én vrouwen
16.00 - 17.00 uur

→ Aanmelden

Donderdag 5 november 2020 | voor mannen
09.00 - 10.00 uur

→ Aanmelden

Woensdag 18 november 2020voor mannen én vrouwen
13.30 - 14.30 uur

→ Aanmelden

Prijs

€ 195,= ex. BTW

Graag 1-op-1?

Dat kan, zelfs al op korte termijn. Je investering is dan € 795,= ex. BTW. Dit is inclusief een extra online implementatiesessie van het Focus First Canvas. Neem contact op om kennis te maken en je eerste individuele sessie in te plannen.

Je trainer

Heidi Does, stress specialist met expliciete aandacht voor de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. 

 

 

 

 

Contact

Heidi Does
Gerrit van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01