Focus First

De eerste stap naar nooit meer te druk


In deze clinic leer je hoe je focus en structuur terug brengt in je werk en rust krijgt in je hoofd.

Deze clinic is voor jou als je hierin herkent:

 • Vanwege corona werk je al maanden vanuit huis. Ja, het nieuwe is er onderhand wel af. Maar je blijft het lastig vinden thuis structuur in je dagen aan te brengen nu je werk, gezin en huishouden dwars door elkaar heen lopen

 • Je concentreren op je werk lukt niet goed, want je wordt vaak gestoord. Dan is het een collega die belt, dan weer is het een appje of een kind aan je bureau. Het lukt niet goed om je aandacht erbij te houden.

 • Je bent druk met online vergaderingen en video calls. Soms aan een stuk door.  Je merkt dat dit je veel energie kost. Tegen vier uur 's middags ben je helemaal leeg. 

 • Je bent met van alles tegelijk bezig en vergeet soms pauze te nemen of te stoppen met werken. Toch komen dingen niet af en ben je lang niet zo productief als je je voorneemt.

 • Je kan je werk moeilijk loslaten als de dag erop zit. In je hoofd blijft het druk. Je piekert veel en slaapt slecht.

Je wilt de structuur terug in je werk. Je wil zelf de controle hebben. Juist ook nu de combinatie van werk en gezin zoveel van je vraagt.

Je hebt behoefte aan praktische handvatten die je helpen focus in je werk te krijgen. Want er is nou eenmaal veel werk en van jou wordt verwacht dat je daarin meegaat. Je kunt niet zomaar een project uit je handen laten vallen. Of mensen de deur wijzen als ze een beroep op je doen.

'Wat moet ik doen om dat werk wél af te krijgen?', denk je

'Ah, je weet het. Je concentreert je niet genoeg. Je moet meer focussen. Dat is het!'

Een logische gevolgtrekking. Als je je nou maar beter kon concentreren, dan zou je niet meer zo veel afgeleid worden. Dan zou je werk wél af komen. En dan wordt je hoofd leger en zit je beter in je vel.

Het klinkt zo logisch. Veel mensen herkennen de gedachtegang dat niet meer kunnen concentreren het grootste obstakel lijkt.

Maar wist je dat het net iets anders zit?

We halen namelijk oorzaak en gevolg door elkaar.

Want... er is helemaal niks mis met je vermogen om te concentreren en te focussen. 

Het is eerder andersom: je bent te goed geworden in focussen!

Je focus staat altijd maar 'aan'. En dat heeft consequenties.

 

Als je focus altijd 'aan' staat lijkt alles even belangrijk

Je komt in een tunnel terecht als je focus altijd 'aan' staat. In die tunnel lijkt alles wat er op je afkomt even belangrijk. Je ziet niet goed meer wat nu je aandacht nodig heeft en wat nog wel even kan wachten. Daardoor maak je keuzes die niet zo handig zijn.

Je schuift bijvoorbeeld je eigen werk aan de kant om een collega uit de brand te helpen. Daardoor komt je eigen deadline in de knel. Geen wonder dat je langer moet doorwerken en pauzes overslaat om de boel toch af te krijgen. 

Kortom: je zet nog een tandje erbij. Zo hoop je de controle terug te pakken.

Maar het helpt je niet, integendeel. Je aandacht raakt meer en meer verdeeld en je werk komt nog steeds niet af. Zo blijf je achter de feiten aanlopen. Je begint je steeds moeier te voelen.

Bijtanken lukt niet goed meer. Immers, morgen begint het hele circus weer van voren af aan…

En waar begon het allemaal mee?

Met die focus die continu op ‘aan’ staat.

Leer je focus op 'uit' zetten

Waar het om draait is weten wanneer je je focus het beste 'aan' zet en wanneer het tijd is hem weer 'uit' te zetten. Anders gezegd: het betekent dat je de vaardigheid nodig hebt om je aandacht in te zoomen en weer uit te zoomen.

Als je dit goed kunt, heb je je controle weer terug. 

Je hebt geleerd om je aandacht te managen.

Klinkt dat ingewikkeld?

Dat valt gelukkig mee. Dat is precies wat je in deze clinic gaat leren.

Wat leer je in deze clinic?

 • Je ontdekt wat maakt dat je de controle over je focus verliest en je aandacht alle kanten opvliegt. Op zo'n moment van controleverlies zijn er namelijk verschillende mechanismen actief in je hoofd en lijf. Je leert die mechanismes herkennen in jezelf, waardoor je voorkomt dat je - onbewust – nog weer een tandje erbij zet en de situatie verergert.

 • Je ontdekt wat je kunt doen om aan één taak te blijven werken en minder te schakelen naar andere klussen die ook je aandacht vragen. Dit maakt dat je output levert waar je meer tevreden over bent en die anderen graag van je zien.

 • Je krijgt handvatten om elke dag de juiste prioriteiten te stellen en ook complexe taken tijdig op te pakken en af te maken. Hierdoor hoeven collega's of leidinggevenden je niet langer achter de broek aan te zitten.

 • Je krijgt inzicht in hoe je je hersenen kunt laten uitrusten en opladen. Dit inzicht helpt je om tijdig je pauzes te pakken en na een pauze je werk met nieuwe energie en frisse focus te hervatten. Ook helpt het je om complexe situaties beter te overzien.

 • Je leert wat je kunt doen om je werk los te laten na een drukke dag, zodat je weer kunt genieten van relaxte avonden met je gezin. We staan ook stil bij het verschil wat je als man hiervoor nodig hebt - en wat als vrouw.

Hoe ziet Focus First er praktisch uit?

Livestream Zoom sessies
De clinic bestaat uit 4 online sessies van elk 60 minuten, verspreid over een maand. De sessies zijn live en interactief. Je krijgt uitleg over effectief aandachtmanagement; hoe het mechanisme werkt om je focus aan en uit te zetten en hoe je dat zelf kunt beïnvloeden. Ook oefenen we met technieken die je helpen je tijd- en concentratielekken te dichten, zodat je meer controle over je focus krijgt.

Focus First handleiding
Je ontvangt de Focus First handleiding in je brievenbus. Met concrete templates en klantvoorbeelden laat ik je zien hoe je eenvoudig structuur in je werk brengt en elke dag focus houdt bij wat je graag gedaan wilt hebben om 's middags met een tevreden gevoel je dag af te sluiten. 

Aandachttraining
Focus valt of staat met een hoge kwaliteit van aandacht. Je ontvangt een audio-oefening waarmee je je aandacht van dag tot dag een stukje sterker traint. Dit maakt dat je nog meer controle over je aandacht krijgt, je langer kunt concentreren en minder snel afgeleid raakt.

De clinic was luchtig en pakkend. Ik stond versteld van de hoeveelheid informatie en inzichten die wij leerden in sessies van amper een uur.

Erick - Operations Manager

 

In onze daily stand ups kon ik mezelf nog weleens óverbeloven welke tickets ik zou oppakken die dag. Als dat niet lukte  om wat voor reden dan ook – ging het in mijn hoofd van 'je hebt weer lopen lanterfanten!'

Door Focus First ben ik minder streng naar mezelf. Het is alsof ik tegenwoordig vaker achterover leun, naar mijn werk kijk en beslis: dit ga ik doen vandaag. Nu komt wat ik oppak ook echt af. Juist door regelmatig een stapje terug te doen merk ik dat ik sneller vooruit ga.

Rudi, IT specialist 

 

Praktische info

Je kunt kiezen uit twee opties.

Optie 1 is voor mannen én vrouwen.
Optie 2 is expliciet voor mannen.

Waarom deze twee opties?

Mannen hebben meer dan vrouwen behoefte om spijkers met koppen te slaan. Ze waarderen recht voor zijn raap. Daar komt nog iets bij: mijn ervaring is dat mannen onder elkaar minder competitiedrang voelen, waardoor ze meer openstaan voor nieuwe ervaringen.

In gemengde groepen zie ik vaak dat vrouwen ervaringen met elkaar willen delen. Sommige mannen vinden dat fijn, hoeven ze zelf niet zoveel te praten, denken ze dan.

Uiteraard zijn de verschillen die ik beschrijf niet zo zwart-wit. Er zijn mannen die graag over hun ervaringen vertellen en vrouwen die meer recht voor hun raap zijn. In de gemengde groep is ruimte voor beide benaderingen.

Startdata 

Optie 1 - voor mannen én vrouwen

Start maandag 7 september 2020

 • 4x maandagmiddag, 16.00 – 17.00 uur
 • Alle data: 7, 14, 21 en 28 september 2020

Optie 2 - voor mannen

Start donderdag 17 september 2020

 • 4x donderdagochtend, 09.00 – 10.00 uur
 • Alle data: 17 en 24 september, 1 en 8 oktober 2020

Prijs

Deze clinic is nog in bèta-fase. Onlangs rondde de eerste early adopter bèta-deelnemers de clinic af. Nu ga ik alle feedback verzamelen en verwerken.

Daar neem ik rustig de tijd voor. Daarom is de prijs voor je deelname nu € 150,= ex. BTW. Het kan zijn dat de prijs verandert als ik alle feedback heb verwerkt in een finale versie.

Voor alle duidelijkheid nog even op rij wat je krijgt in de bèta-versie:

 • 4 online sessies van elk 60 minuten, live via Zoom
 • Focus First handleiding (je ontvangt deze per post, na de laatste online sessie)
 • Audio-oefening om je aandacht sterker te trainen


          

Deze clinic graag 1-op-1?

Dat kan, zelfs al op korte termijn. Je investering is dan € 600,= ex. BTW. Neem contact met me op om kennis te maken en je eerste individuele sessie in te plannen.

Bel naar 06 1434 7331 of stuur een e-mail.

Heb je nog vragen of twijfels?

Blijf er niet mee zitten. Bel me gerust op 06 1434 7331 of stuur een e-mail.

Deze clinic in-company?

Laat maar weten, dan ga ik graag met jullie aan de slag! Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken voor een eigen livestream voor je team of organisatie.

Bel naar 06 1434 7331 of stuur een e-mail.

Praktische info

 
Startdata

Maandag 7 sept 2020 | voor mannen én vrouwen
16.00 - 17.00 uur

Aanmelden

Donderdag 17 sept 2020 | voor mannen
09.00 - 10.00 uur

Aanmelden

Prijs

Deze clinic is nog in bèta-fase. Omdat ik de feedback van de eerste twee bèta-groepen nog aan het verzamelen ben is de prijs voor je deelname nu € 150,= ex. BTW. Het kan zijn dat de prijs verandert als ik alle feedback heb verwerkt in een finale versie.

Graag 1-op-1?

Dat kan, zelfs al op korte termijn. Je investering is dan € 600,= ex. BTW
Neem contact op om kennis te maken en je eerste individuele sessie in te plannen.

Je trainer

Heidi Does, stress specialist met expliciete aandacht voor de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. 

 

 

 

 

Contact

Heidi Does
Gerrit van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01