'Ik vind álles leuk!'-stress

Leergierig zijn in je werk is een hele mooie kwaliteit. Toch kleeft er ook een risico aan.

Prikkelfilter

Herken je dat? Dat ze je vragen of je een interessant nieuw project wilt opstarten én leiden en je direct ja zegt? Je weet dat je er goed in bent en vindt het ook nog leuk om te doen. Wat heet: je vindt álles leuk om te doen.

Zo vertelde een klant van mij dat ze de afgelopen maanden naast elkaar 5 grote projecten draaide. Bovenop haar gewone werk.

Ze werkte keihard. Ook op haar vrije dag, en ook in het weekend. Dat was eerder regel dan uitzondering geworden…

Ietwat beschaamd kijkt ze me aan.

‘Begin dit jaar heb ik iets te enthousiast mijn hand opgestoken bij de verdeling van projecten. Eerst was er nog geen vuiltje aan de lucht. Ik had het allemaal onder controle. Maar tegen de zomer schoot ik in de stress. Toen besefte ik pas: shit, die 5 projecten moeten allemaal op hetzelfde moment afgerond zijn!’

Ze voelt zich dan nog moe en gejaagd. Komt thuis niet los van haar werk. Op de bank piekert ze over waar ze niet aan toegekomen is.  

Leergierig

‘Als ik jou zo hoor ben je volgens mij heel leergierig. Hou je van afwisseling in je werk én van verdieping in je vak. Klopt dat?’

Ze knikt driftig. Ja, dat herkent ze van zichzelf!

‘Leergierig zijn in je werk is een hele mooie kwaliteit. Nieuwe projecten, nieuwe mensen, het voedt jou. Toch kleeft er óók een risico aan leergierig zijn en veel nieuwe dingen aangaan. Zeker voor bedachtzame dieseldenkers zoals jij en ik.'

Prikkelplafond

Als dieseldenker is je prikkelfilter vrij gevoelig. Gevoeliger dan dat van een turbodenker. In vergelijking met turbodenkers heeft het prikkelfilter van een dieseldenker een lager prikkelplafond. Dat wil zeggen dat je als diesel eerder risico loopt dat je prikkelfilter overbelast raakt.

Dus als je te vaak, te veel of te lang achter elkaar nieuwe taken, projecten of contacten aangaat - zoals 5 complexe projecten tegelijkertijd - raakt je prikkelfilter overbelast. Hij trekt het simpelweg niet meer om zijn filterwerk goed te doen. De rek is eruit.’

‘Jee, ik dacht dat het aan mij lag…’, is haar reactie. Ik zie opluchting op haar gezicht.

‘Mijn prikkelfilter is dus moe. Verklaart dat ook waarom ik me minder goed kan concentreren, van hak op tak werk en als ik thuis kom zo moe ben?’

‘Precies, dat zijn typisch signalen waaraan je merkt dat je prikkelfilter overbelast is geraakt.’

Ik geef haar het advies om voorlopig geen nieuwe dingen naar zich toe te trekken. Hoe verleidelijk misschien ook.   

‘Je kunt je prikkelfilter niet klonen. Je hebt er maar eentje van. Dus daar mag je zuinig op zijn.’

Inmiddels zijn we een paar maanden verder.

Haar prikkelfilter is weer sterk en doet zijn werk goed: ze heeft de balans tussen haar reguliere workload en nieuwe plannen en projecten teruggevonden. Ze heeft weer energie en voelt zich ontspannen in haar werk.  

En werken op haar vrije dag en in de weekenden? Nee, dat komt niet meer voor.

Stress- en Burn-Out coach Heidi Does
Heidi Does

Over Heidi Does

Heidi is trainer-coach Wendbaar bij Werkstress voor bedachtzame, analytische kennisexperts.

Met haar rustige en nuchtere stijl van begeleiden helpt zij je loskomen van stress en burn-outklachten met IEMT, mindfulness-based tools en (tafel)opstellingen.

Daarnaast helpt ze je ontdekken waar jij van nature moeiteloos in uitblinkt en hoe je dat slim en effectief kan toepassen in je werk. 

Meer over Heidi Haak ook aan!